Yeşilin tüm tonlarının hakim olduğu Giresun Karadeniz’in doğusunda yer almaktadır. Şehir aynı zamanda bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Bölgede sadece fındık değil kiraz‘ın da yetişmiş olduğu bilinmektedir. Aynı zamana Osmanlı İmparatorluğu döneminde liman şehri olarak gelişim gösteren Giresun gezilecek yerler kapsamında huzur veren birçok mekanı da bir arada barındırıyor. Önceleri Trabzon’a bağlı olmasından ziyade Cumhuriyet’in ilanı ile il merkezi konumuna gelmiştir.
Giresun’da Gezilecek Yerleri
Giresun’un ismini nereden aldığı farklı yorumlamalara açık olan bu şehir ismini rivayetlere göre kiraz anlamına gelen Kerasus‘dan aldığı ön görülmektedir. Kiraz’ın dünyaya Giresun üzerinden yayılmış olduğu halk tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor olsa da kiraz mevsiminde bu duruma tanıklık etme olanağınız da bulunmaktadır. Yayla havasını derinden hissedeceğiniz şehirde bunun yanı sıra deniz havasını da keşfetmeyi unutmayınız.
Paşakonağı Yaylası
Doğallığından yıllar geçse dahi pek bir şey kaybetmemiş olan Paşakonağı Yaylası temiz havası ile tam bir yayla havasını içerisinde barındırmaktadır. Yayla’nın diğer yaylalar arasından bir farkı var mı? diye soracak olursanız görüş alanı ve manzarası ile fark yaratmaya yetmektedir. Özellikle de et yemeniz tavsiye edilirken kuzu çevirme şartınız olmadığını hatırlatır, bölge de yer alan yöre esnafından taze lezzetleri sipariş verebilirsiniz.
Mavi Göl
Mavi Göl denilince göl’ün sizde çağrıştırdığı etkinin boyutu tahmin edilir niteliktedir. Adeta doğanın görsel şölen olarak sizlere sunmuş olduğu doğal güzellik alanı tüm ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Dereliler ise gölü Sodalı Göl olarak anmaktadırlar. Mavi Göl turkuaz rengi ile herkesi ferahlatırken, aynı zamanda akarken de oluşturmuş olduğu renkli illüzyonlar sayesinde ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatmaya devam etmektedir.
Giresun Kalesi
Her ilin genellikle kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle de Giresen Kalesi Giresun gezilecek yerlerarasında olmazsa olmaz yapılar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kale etrafında günümüze kadar kalmış olan kalıntıları görmek için gittiğinizde manzarasından Giresun’u seyir keyfine doyamayacağınızı şimdiden belirterek bu konuda zamanı verimli kullanmanız gerektiğini de sizlere hatırlatmak işin en önemli detayı olmaktadır.
Giresun Millet Bahçesi
İçerisinde anıt ağaçlar ile çeşitli peyzaj bitkilerinin yer almış olduğu Millet Bahçesi yapımı Memleket Bahçesi adı altında gerçekleşmiştir. Siz ziyaretçileri adına bahçe’nin bir bölümünde balkon ve çay salonu de yer almaktadır. Şehir merkezinde konumlanmış olan Millet Bahçesi siz ziyaretçilerini beklemektedir.
Kale Camii
Caddeden oldukça yüksekte bir alana konumlanmış olan Kale Camii adeta kale niteliğinde şehri korumaktadır. Osmanlı eseri olan camii Batı etkisinden esinlenilerek inşa edilmiştir. Camii’nin duvarında bitişik olarak yer alan çeşme ise Eşref Efendi tarafından yaptırılmıştır. Camii bugün sahip olduğu yapısını Hacı Mustafa Efendi‘ye borçlu olmaktadır.
Seyyid Vakkas Türbesi
Türbe mimari yapıdan incelendiğinde sekizgen gövdeli ve kubbeli bir yapıya sahiptir. Arşiv kayıtlarında türbe ile ilgili projelere rastlamak mümkündür. Seyyid Vakkas Türbesi‘nin şehir içinde konumlanmış olmasından dolayı da oldukça yoğun ziyaretçi potansiyeline sahip olmaktadır.
Taşbaşı Parkı
Taşbaş Parkı ilk Müslüman mahallesi’nin kurulmuş olduğu mekan üzerinde konumlanmıştır. Trabzon’dan getirilen bir grup Türk ailenin cami hamam, medrese etrafına yerleşmiş olması buranın ilk Müslüman mahallesi olmasında büyük rol oynamıştır. Külliye‘nin yıkılması ile park haline gelen alan bir süre bakımsız kalmış olsa da daha sonraları restore edilerek park içerisine laleler, havuzlar, çeşitli ağaçlar ve çocuk oyun alanı inşa edilerek günümüzde var olan ihtiyaçları karşılamak için uygun hale getirilmiştir. Bu sayede Giresun gezilecek yerlerkapsamında siz ve çocuklarınız için oldukça ideal bir park olmaktadır.
Giresun Adası
Giresun sahilinden özel teknelerle ulaşabileceğiniz Giresun Adası‘na uğramak için öncelikle birçok nedeniniz olduğunu belirtelim. Kalıntıları ve tarihi eserleri bir arada görme imkanı yanında fotoğraf galerinizi de şenlendirecek nitelikte fotoğraf alanları sizleri bekliyor. Bu sayede bol yeşillikli bu ada üzerinde yaşayan kuşları da ziyaret etmiş olacaksınız. Görüş mesafesi içerisinde yer alan Giresun Adası’na ulaşımın deniz üzerinden yaklaşık olarak 40 dk’da sağlandığı biliniyor.
Koçkayası Tabiat Parkı
Ağaçlar arasında bir alana sahip olan Koçkayası Tabiat Parkı önceleri mesire alanı olarak kullanılırken daha sonradan park haline getirilmiştir. Giresun’un gezilecek yerleri denilince akıllara gelen bu doğa harikası mekan sizlere yeşilin tüm tonlarını bir arada sunuyor. Konaklama seçeneği de sunan alan, otel evleri ile de oldukça şirin bir görüntü sunmaktadır.
Giresun Müzesi
Gogora olarak da anılan Giresun Müzesi‘nde birçok döneme ait eserler yer almaktadır. Bir dönemler cezaevi olarak kullanılmış olan müze daha sonraları müze olarak düzenlenmiştir. Gogora Kilisesi faaliyeti esnasında bir dönemde boş kalmıştır. Para örnekleri, silahlar, giysi ve taş kabartma örneklerinin yanı sıra birçok tarihi eseri de yerinde görmeniz müze’nin tarihini anlamanızın yanı sıra uyandırmış olduğu etki ile de bir hayli önem teşkil etmektedir.
Sis Dağı Yaylası
Milli Park olarak korunmaya alınmış olan Sis Dağı Yaylası her yıl düzenlenen “Sis Dağı Şenlikleri” ile de yöre halkını bir araya getirerek oldukça eğlenceli dakikalar geçirme olanağı sunmaktadır. Dağın zirvesinin oldukça sisli olmasından dolayı bu ismi aldığı tahmin edilirken, bunun yanı sıra kuzu çevirme sevenlere de yaylada kuzu çevirmenin tadının bir başka olduğu haberini verelim. Dağa gelirken asfalt yolu tercih ederseniz siz ve kuzularınız daha emniyetli bir yolculuk geçirmiş olacaktır.
Giresun Meryem Ana Manastırı
Manastır oldukça yüksek ve sarp kayalıklar arasına konumlanmış olan bir mağara içerisine inşa edilmiştir. Uzun bir patika sonrası ulaşacağınız manastır’ı Giresun’un gezilecek yerleri listesine ekleyerek yerinde bir karar vermiş olacaksınız. Roma döneminde ibadetlerin yasaklanmış olması ile ibadetlerini yerine getirmek isteyen kesim ve din adamları için Meryem Ana Manastırı’nın kuytu bir yerde kalmasından dolayı tercih sebebi olmuştur.