Anasayfa » Yazılar » Ege’de Sığacık Hakkında Bilgileri

Ege’de Sığacık Hakkında Bilgileri

Ege'de Sığacık Hakkında Bilgileri

Ülkemizin Marijuana destinasyon bölgesine benzetebileceğiniz yer Sığacık köyünü anlatıyoruz. Gezilecek yerleri ve gezi rehberi ile yapılabilecek en şahane turu sizlerin önüne sermek için hazırladık. Sığacık’da herkes çok durgun ve sakin bir hayat sürüyor. Sebebi nedendir bilinmez, ancak 3.000’den fazla insanın yaşadığı tatil beldesi bir hayli keyifli.

Sığacık Hakkında Bilgiler

Nedir bu meşhurluk be kardeşim ? Diyenlere istinaden söylemeye çekinmeden diyoruz ki, Sığacık Türkiye’nin ilk ve tek sessiz sakin köyü olmayı başarmıştır. Hatta bu başarısı için birde Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı tarafınca ödüllendirilmiş. Sakin ve Sessizliğin yerli yeri olan Sığacık’ta havalar çok güzel. Sadece hava durumu değil, insanlarının samimiyeti’de gerçekten öyle. Yakın bir tarihe kadar insanların metropol şehirlere göçmeden öncesinde 1902 yılında balıkçı köyü olarak bilinirdi. Hemen yanı başlarındaki Ege denizinde balıkçılık yapan mütevazi köylüleri azalarak Köyde tabiri caizse sadece kemik tayfa kaldı. Olayların bu şekilde gelişmesiyle beraber 1950’li yıllarda başlayan nüfus azalması 3.042’lere kadar düştü. Haliyle Ege denizinin yamacında bulunan bugünkü Sığacık, artık harikulade bir huzur ortamı oldu. Şimdi insanlar kışın çektikleri ceremeyi baş ağrılarını Sığacık’a bırakmak için yaz tatillerinde akın akın geliyorlar. Bu durumdan ötürü yaz aylarında normalde olduğu kadar sakin olmuyor.

Sığacık Köyünde Yapılacak Şeyler

Sığacık köyü mandalina bahçeleri ve çiftlikten halka gelen bir çok tarım ürünleri ile süslenmiş. Son derece sessiz, kafanızı rahat rahat dinleyebileceğiniz bu yerin mandalina koktuğu söyleniyor. Tertemiz havasını içine çektiğinizde burada konaklamaya doyamıyorsunuz. Dönüm arazisinin %60 kadarı tarım alanı olarak kullanılan Sığacık, geri kalan %40’lığı en az diğer kısmı kadar yararlı ve güzel. Masmavi Ege denizinin yamacına kurulmuş plajları, siyah ve yeşil rengin karışımıyla zeytin tarlaları mutlaka görülmesi gereken yerlerin başını çekiyor.

Tarladan Pazara: Sığacık Pazarını Gezin

Yerli halkın kendi yetiştirdiği mahsulleri Sığacık / Seferihisar’da gelen turistlere sattığı yerdir. Halk ekonomisini genel olarak buradan karşılamakta olup, çok naif bir ortam oluşturuyor. Bu pazarı gezmenizi ve ilginizi çeken şeyler satın almanız herkes için iyi olacaktır. Hem kendiniz için inorganik ve yapaylığın değmediği besinleri satın almış olursunuz hemde köyün ekonomisine katkı sağlarsınız. O yüzden Sığacık Pazarı kesinlikle bir numaradır. Geleneksel yemeklerin köylü kadınlar tarafından yapıldığı Sığacık pazarı sadece Pazar günleri kuruluyor.

Plajlarından Birine Gidin ve Güneşlenin

Sığacık, el ele verdiği Ege denizi ile bilinir. Girdikten sonra içinizi serinleten ferahlık katan Ege denizine Sığacık’ta bulunan Akkum Plajı ve Akarca Plajı’na gitmelisiniz. İstiridye kabuklarından arındırılmış, yalın ayak bir şekilde rahatça gezebileceğiniz kumu ile güzel plajları var. Giriş ücretlerinin 50 – 150 TL olması’da gitmek için ekonomiye birebir. Akşam vakti iklimi serin olduğu için kolay grip olanlara sabah ve öğlen vakitlerini öneriyoruz.

Sığacık Sokaklarında Gezin

Seferihisar’a bağlı olan Sığacık, sokakları sanki İstanbul’daki balat sokakları gibi rengarenktir. Yerli esnafın inşa ettiği şirin dükkanların renkli sandalyelerin olduğu balıkçı restoranlarında balık yemelisiniz. Özellikle akşam vakti yaz aylarında açık olan bu dükkanlarda eski usul yapılmış sandalyelere oturup sevdiğinizle karşılıklı muhabbet etmek ayrı bir keyifli oluyor. Sokaklarında gezerken köyün özgün mimarisine ait evlerini izlerken’de keyif alabiliyorsunuz. Tepe yerlerden yukarı çıkarken Ege denizinin yükselen ufkuna göz gezdirip mandalina kokularını içinize çekin.

Bölgede Olan Tarihi Yerleri Gezin

Türkiye’nin en önemli tarihi yerlerinden Teos antik kenti buraya aittir. Hala o tozlu raflarda yerini koruyor. Arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan Teos antik kenti, şu anda Sığacık’ta gezip görülmesi gereken turistik yerler arasında en önemlisidir. Binlerce yıllık tarihi ile antik çağa kadar uzanıyor. Yunanlıların, Perslilerin, Romalıların dahi Sığacık’ta yaşadığını ve bu huzur dolu yerin köklü bir geçmişi olduğunu gösteriyor.

Filmlere Konu Olan Değirmenini Görün

Sakinliğin yeri Sığacık sadece ödüller almakla kalmayıp şanına yakışır filmlerde’de yer almıştır. Gişelerde 1.354.632 seyirciye ulaşan Olanlar Oldu filminin neredeyse tamamı burada geçmektedir. Özellikle buğdayların öğütüldüğü bu değirmen artık turistik bir destinasyon haline geldi.

Ege’de Sığacık Hakkında Bilgileri

Sığacık’ın Neyi Meşhur ?

İzmir şehrinin neyi meşhursa hepsini kapıp ağabeyine saygısını yitirmemiş diyebiliriz. Ege kıyılarında olduğu için öncelikle mutfağından Balık lezzetini tatmalısınız. İstanbul gibi bu kültüre biraz daha uzak yerlerde tükettiğiniz balıklardan çok daha üst seviye bir tat alacaksınız. Alkollü meşrubatları yanında tüketmek isteyenler için alkol satışı olan yerlerde mevcut. Kıyısında avlanan balıkçılar ve onların getirdiği taze balıklar meşhurdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir