Anasayfa » Yazılar » Bingöl Gezilecek Yerler

Bingöl Gezilecek Yerler

Bingöl Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Bingöl oldukça yüksek ve engebeli bir araziye sahip olmaktadır. Bingöl gezilecek yerler listesinde önde gelen mekanlardan sizler için derlemiş olduğumuz bu yazı seyahatiniz boyunca adeta sizlere rehberlik hizmeti sunacaktır. Aynı zamanda Bingöl Doğu Anadolu’nun en zengin bitki örtüsüne sahip olmaktadır. Meşe ormanları bu bölgede yaygın olarak kendini göstermektedir. Fakat bir diğer husus ise ormanların tahrip edilmesi sonucu bozkır bitki örtüsünün hakimiyetinden söz edilebilir.

Bingöl’ün Sizi Büyüleyecek Gözde Mekanları

Henüz yakından görme şansı elde edemediğiniz birçok yeri ile sizi büyülemeyi bekleyen Bingöl kapılarını çevre illerden pek çok ziyaretçiye açmış durumdadır. Çok eskilerde Mingöl adı ile anılmata iken Mingöl kelime itibariyle göller bölgesi anlamına gelmektedir. Mingöl’ün halk tarafından Bingöl şeklini alması ile de Bin tane göl’ü ifade eden şehir Bingöl olarak günümüze kadar akıllarda yer etmiştir. Bingöl gezilecek yerler arasında sizi büyüleyecek rotalara haydi gelin bir bilet keselim.

Çir Şelalesi

Bingöl Çir Şelalesini bir de burayı ziyaret etmiş kişilerden dinlerseniz büyüleyici etkisinin her ne kadar doğru olduğunu şelaleyi anlatan gözlerden okumuş olacaksınız. Bingöl Çir Şelalesi Bingöl merkezden hareketle Ilıca Bucağı Uzun Dere köyünde konumlanmıştır. Kayalığın ortasından geçen bu şelalenin aynı zamanda yüksekliği de 100 metreyi bulmaktadır.

Zağ Mağarası

Üç katlı olan Bingöl Zağ Mağarası aynı zamanda 78 odadan da oluşuyor olması ile tüm meraklı ziyaretçilerini yıllardır misafir etmektedir. Mağaranın odalarını gezme şansı elde ettiğiniz vakit duvarda yer alan el ile yapılmış figür ve resimleri de incelemeden geçmeyiniz. Her katta bulunan 26 oda ile de mağara herkesi adeta büyülemektedir. Sarp kayalıklar arasında bulunan Zağ Mağarası Murat Nehri kıyısında konumlanmıştır. Katlar arası geçiş yuvarlak bacalarla sağlanırken, kapıların kullanımı ise sadece odadan odaya geçmek için kullanılmaktadır. Günümüzde ise mağaranın sadece 17 odası eski halini korur niteliktedir. Haremlik selamlık odalar , oturma odaları ve depo gibi pek çok alana ayrılan bölümleri bulunmaktadır.

Kral Kızı Kalesi

Kral Kızı Kalesi Pers Kralı Dano tarafından kızı için inşa edilmiştir. Kral Kızı Kalesi Bingöl ili Genç İlçe sınırları kapsamında yer almaktadır. Günümüzde ise kalenin olduğu yer mesire alanı olarak kullanımını sürdürmektedir. Bingöl gezilecek yerler kapsamında özellikle de yaz aylarında kalenin ziyaretçi akınına uğramış olduğu görülmektedir. Bir tepe üzerinde yer alan kalenin tepe diye adlandırılan kısmı ise Diyarbakır Çayı ile Konsper Çayı’nın buluştuğu alan olarak bilinmektedir. Bu güzel tepeden hem eşsiz manzarayı seyredip hem de Kaleyi ziyaret etmeyi unutmayınız.

Hesarek Kayak Merkezi

Kayak merkezleri günümüzde pek çok yerde de açılmış olmasının yanı sıra ilgiyi çeken merkezler arasında bulunan Bingöl Hesarek Kayak Merkezi yediden yetmişe yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri konumundadır. İnsanlara her zaman kar havasını soluma şansı sunan bu mekanlar gün geçtikçe daha da popüler olmaya başlamıştır. Bingöl gezilecek yerler arasında mutlaka listenizde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Haserek’in dağ eteklerinde yer alan bu merkez çok kısa bir süre önce yani 2016 yılında hizmete açılmıştır. Ayrıca merkezin keyfini sadece bir gün ile sınırlı tutmak istemeyen ziyaretçilerimiz için etrafta bulunan pek çok otel ve sosyal tesisi ile de siz ziyaretçilerine hizmet vermeye devam etmektedir.

Bingöl Gezilecek Yerler

Yüzen Ada

İl merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Yüzen Ada’ya şehir içinden kalkan pek çok ulaşım aracı ile kolayca ulaşmak mümkündür. Yüzen Ada Bingöl’ün Soyhan İlçesi Hazerşah Köyü Aksakal Göl Mezrası mevkinde yer almaktadır. Ada’nın o yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiş olduğu bilinmektedir. Oluşumu açısından tamamen doğal olan Yüzen Ada tüm doğallıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Suyu’nun tatlı olduğu kadar yaz ve kış aylarında da gölde bulunan su miktarı bir değişikliğe uğramamaktadır. Göl’ün içerisinde birbirinde bağımsız hareket eden adalar yer almaktadır. Üzerine binilebilme imkanına da sahip olunan bu adalar sizlere adeta bir sal keyfi yaşayacaktır. Çevresinde sizlere sunmuş olduğu yeşilliklerle kaplı geniş alanında da göl manzarası eşliğinde piknik yapabileceğinizi unutmadan hazırlıklı gitmenizi öneririm. Bingöl gezilecek yerler listesinde en güzel mekanlardan birisi olan Yüzen Ada’yı ziyaret etmeden buradan ayrılmayın.

Buban Bacaları

Rüzgar ve akarsular gibi pek çok dış kuvvetin aşındırması sonucu oluşan bu bacalar doğal yapısı ile de herkesi büyülemektedir. Bingöl’ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere köyünde konumlanmış olan bu bacalar aynı zamanda da bir elif harfini andırmaktadır. Gökyüzüne doğru yükselen taşlar adeta insana gökyüzünün sunmuş olduğu huzuru veriyor. Peri Bacalarına da benzetilmesi ile yıllardır ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Benzeyip benzememiş olduğunu ise siz ziyaretçilerimiz yerlerinde ziyaret ederek karar veriyorlar. Bizleri üzen bir husus ise pek çok kişi tarafından Bingöl Buban Bacaları bilinmiyor. Fakat ön yargılarını bir kenara bırakıp ziyaret eden pek çok kimse bir yemeğin tadını alıp da bırakamamışcasına yeniden gitmek istiyor.

Kığı Kalesi

Kığı Kalesi adından da anlaşılacağı gibi Bingöl’ün Kığı İlçesinde yer almaktadır. Yalnız buraya ulaşmak için öncelikle Kığı İlçesine ulaşmak gerekmektedir. Kaleye nasıl ulaşırım diye düşünürken şehir merkezinden kalkan dolmuşlar bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Bingöl Kığı Kalesi çok sağlam olmasının yanı sıra etrafı da sarp kayalıklarla kaplıdır. Kale’nin hemen üst kısmında yer alan mimari duvar kalıntılarının ise Ortaçağ’a ait olduğu düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir