Anasayfa » Yazılar » Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Dünya üzerinde savaş stratejilerinin en büyük örneği olan Rumeli Hisarı, günümüzde turistik yerdir. Tarih boyunca çok önemli bir konumu olmasına rağmen zaman içerisinde teknolojinin gelişmesi ile konumunun değerini yitirmiştir. Anadolu ve Avrupa arasında gözcü kulesi ve topçular için önemli bir mevki görevini görüyordu.Büyük fetihten 2 yıl önce 1452 tarihinde kurulmuştur. Rumeli Hisarı eskiden ismi kesinlikle böyle değildi. İçinde yaşayan halkın değişmesiyle adı’da zamanla değişmiştir. Bir zamanlar Boğaz Kesen Hisarı olarak anılıyordu.

Rumeli Hisarı Tarihi ve Hakkında Bilgiler

Fatih Sultan Mehmet Han hazretleri, cihan padişahı olmak için doğmuştu.İstanbul’un fethini gerçekleştirmeden önce çok küçük yaştan beri bunun hayalini kuruyordu. Fetihten önce çocukken bile yaptığı her hareket, öğrendiği her bilim dalı İslam inancını yaymak için İstanbul’u almak üzerineydi. Nitekim planlarını büyük bir titizlikle kurarken, günümüzde Rumeli Hisarı dediğimiz alan için bir açık bulması gerekiyordu. 1451 yılında Rumlar ve Bizanslılara ait olan o alanı Padişah II. Mehmet teşekkür mahiyetinde bir inek derisi kadar yer verilmesini istedi. İstanbul (o tarihteki Konstantin) şehrine ve ondan sonra gerçekleştireceği fetihlerin hepsine savaş stratejisi uygulamak için alabileceği en iyi yer orasıydı.

Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri, bana bir inek derisi kadar arazi verin diye bir arz kağıdı yazarak elçiyle Konstantin imparatoruna göndertti. Osmanlının isteğini okuyan Bizans hükümdarı kabul ettiğinde Fatihin rezil olacağını düşünerek anında onay verdi. Bir inek derisi kadar yer ona verilecekti fakat bunun bir sınırı yoktu. Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri akıllara durgunluk veren bir yol izledi. Dünyanın dört bir yanından getirttiği deri mimarlarına son derece dikkatle bir inek derisini büyütmesini söyledi. Deri işçiliğinin o zamanki en profesyonellerinden ekip oluşturan Fatih, bir inek derisini Rumeli Hisarının yüz ölçümü kadar büyüterek oraya kapladı ve sınırlarını Bizans elçileriyle çizdirdi. Hiç kimse bu işin içinde bu kadar büyük bir plan olduğunu bilemezdi. İstanbul alınmadan 2 yıl önce o büyük alana kaleler ve kuleler inşa eden komutan, 2 yıl sonra’da o kalelerde kurduğu savaşı zaferle sonuçlandırdı.Hisarın ve kulelerin yapımında 800 işçi, yüzlerce deri ustası ve inşaat ustası yer almıştır.

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti (2023)

İstanbul’un en sonunda yer aldığını söyleyebiliriz. Sarıyer sınırlarının son paralelinde bulunan Rumeli Hisarı’na giriş ücreti 50 TL’dir. O topraklara gidip hisarda gezerken bir çağın açılışını ve önceki çağın kapanışına tanıklık edeceksiniz. Rumeli Hisarı hala o büyük savaşın izlerini taşıdığı için kulelerin dibinde dolaşırken havaya girebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri

Rumeli Hisarı ziyaret saatleri çok geçe kadar uzamıyor.Sabah erken saatte başlayan ziyaret akşamda erken bitiyor.

SaatlerÇarşambaHafta İçiÖzel Günler
AçılışKapalı09:0013:00
KapanışKapalı17:0017:00

Tablodan’da anlayacağınız üzere Çarşamba günleri Rumeli Hisarı ziyarete kapalı oluyor.

Rumeli Hisarı Nerede ? Yol Tarifi

Rumeli Hisarı İstanbul‘un Sarıyer -ilçesindedir.İstanbul gezilecek yerler listesinde çok fazla ismi olan Sarıyer turistik bir bölge olduğu için ulaşım her yerden oldukça kolaydır.

Nasıl Gidilir ?

Rumeli Hisarı Sarıyer merkezden 15 dakika mesafededir.Hacıosman Metro 25Y, Beşiktaş’tan gelenler için 25E, Karşıdan (Ayazağa) gelenler için 41C hatlarını kullanarak Sarıyer Merkez durağında inebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir